28 Kasım 2009 Cumartesi

Bağirsak Tembelliği




Bağırsak Tembelliği Nedir

Merhabalar ;

Bu gün sizlere Bağırsak Tembelliği hakkında bilgi vereceğiz.

Anahtar Kelimeler :
Bağırsak Tembelliği Tedavisi, Bağırsak Tembelliği Belirtileri, Bağırsak Tembelliğine Bitkisel Çözüm, Bağırsak Tembelliği ve Tedavisi, Bağırsak Tembelliğinin Tedavisi...

Dışkılamanın yani defekasyonun üç gün den daha seyrek veya normalden da ha katı olarak yapılması halinde kabızlık tan yani konstipasyondan söz edilir. Baş ka bir deyişle ağızdan aldığımız besinle rin 24-48 saat içinde barsakları terketmemesi ve gecikmesi halinde bağırsak tem belliği var demektir. Besin artıkla rı dışkı şeklinde ortalama 18 saat sonra barsağın son bölümüne yani rektuma ulaşmaktadır. Ancak dışkılama refleksi geç uyandığından, çeşitli nedenlerle tuvalete gitmeyi ihmal eden kimse rektumunu boşaltamamaktadır.Uzun süren kabızlık dışkıda toksik mad delerin etkisiyle başağrısına, sindirim bo zukluğuna, zayıflamaya ve rengin solmasına neden olur. Rektumda uzun süre ka lan dışkı sertleşir, fekalom denen taş şek lini alarak barsakta tıkanmalanna sebep olabilir...

Kabızlık Çeşitleri

Kabızlık dışkının bağırsaktan geçişinin yavaşlamasıyla ortaya çıkar. Üç temel tipe ayrılabilir.

• Merkez sinir sistemi bozukluğuna bağlı kabızlık: Sinir sistemiyle ilgili bir hastalıktan ya da ilaçlardan kaynaklanan dışkılama uyarısı yokluğu ya da düzen sizliği.

• Dışkılama refleksinde bozukluğa bağlı kabızlık: Hemoroit, apse, daralma (stenoz) gibi bağırsak lezyonlarına, bağırsak yumuşatıcılarının yanlış kullanımına, ka rın içi organlarının iltihaplanmasına, vü cuttan genel su kaybına bağlı dışkı mik tarında azalma.

• Mekanik kabızlık: Yaygın nedenler den biri gene sıvı kaybı olabilir. Bu du rumda dışkının içerdiği su ve dolayısıyla hacmi azalır. Öbür nedenler arasında ba ğırsak kaslarının ve/ya da istemli karın kaslarının zayıflaması sayılabilir. Aynca megakolon, yani bağırsağın bir bölümü nün sinirden arınarak işlev dışı kalması ve buna bağlı olarak aşırı genişlemesi de mekanik kabızlığa yol açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder