11 Ocak 2010 Pazartesi

Saç Dökülmesi




Saç Dökülmesi

Merhabalar ;

Sizler için bugün paylaşacağımız konumuz Saç Dökülmesi isimli konudur. Yıllarını vermiş olan doktor arkadaşlarımızın araştırmaları sonucunda sizler için çok önemli bilgilere ulaştık. Buyurun yapılan araştırmalarımızı inceleyebilirsiniz ...

Saç Dökülmesi



Yeşil çayın vücuttaki hormonların dolaşımı üzerinde çok fazla etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Yüksek miktarda yeşil çay tüketimi, seks hormonunu (erkeklerde testosteron) bağlayan proteinin yani globulin”in (SBHG) düzeyini hemen arttırıyor. Kandaki SBHG oranının artmasının androjenetik alopesinin (erkek tipi saç dökülmesi) etkilerini azaltmada yardımcı olabileceğine inanılıyor. SBHG”ye bağlanan testosteron hormonu bioaktif özelliğini yitiriyor ve saç köklerinde dehidrotestosteron”a (DHT) dönüşemiyor.

Özgür testosteron oranını düşürüyor
Erkeklik hormonu testosteron, kanda alfa beş redüktaze adlı bir enzimle etkileşerek, genetik yatkınlığı olan erkeklerde saç dökülmesine yol açtığı düşünülen Dehidrotestosteron (DHT) adlı başka bir hormona dönüşüyor. Kandaki SBHG konsantresindeki artış, özgür testosteron oranını büyük ölçüde düşürüyor.

Yeşil çay”ın ayrıca, testosteron”u saç döken dehidrotestosteron”a (DHT) dönüştüren bir. tür alfa beş redüktaze enzimi”ne de etki ettiği düşünülüyor.

Yeşil Çay”ın bu iki ayrı lakin birbirini tamamlayıcı özelliğinin androjenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) üzerinde etkili olabileceğine inanılıyor.

Araştırmalar çok yetersiz
Yukarıda hep böyle “inanılıyor”, “düşünülüyor” gibi ifadeler geçmesinin sebebi, yeşil çay hakkında yapılan araştırmaların halen çok yetersiz olması, özellikle de yeşil çay ve saç kaybı konusunda henüz yapılmış ciddi klinik deneylerin olmaması ve tüm bu bilgilerin halen tahmin düzeyinde kalması.

Ayrıca, saç dökülmesinin de dışında bir çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilen ve Doğu”da asırlardır kullanılan Yeşil Çay”ın öyle günde bir-iki fincan tüketilmesi pek bir işe yaramıyor.

Uykusuzluk ve çarpıntı yapabilir
Çinliler, Japonlar, vs. bizdeki çay tiryakilerinin çay içmesi gibi sabah, öğle, akşam her fırsatta yeşil çay içiyorlar. Yeşil çayın şu ana değin kanıtlanmış bir yan etkisi de yok. Ancak içeriğindeki yüksek oranda kafein kimi kişilerde, (özellikle de günde dört-beş fincan içenlerde) uykusuzluğa, çarpıntıya, sorunlara yol açabiliyor.

Bu uyarıyı dikkate alın!
Saç dökülmesine karşı yeşil çayı denemek isteyenlere bir uyarı daha, diğer tüm saç kaybı tedavi yöntemlerinde yada ilaçlarında olduğu gibi etkisini görebilmek için yeşil çayı da en az altı ya da 12 ay düzenli (günde dört-beş fincan) içmeniz gerekmektedir ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder